Jag har tidigare skrivit om passivhus och möjligheterna med att bygga energieffektiva hus utan uppvärmningssystem. Jag hoppas och tror att fler kommer att inse fördelarna med att lägga ner lite mer jobb och pengar på ett hus då man uppför det om man slipper många av de uppvärmningskostnader som man har idag.
Därför blir jag besviken när jag läser Svd idag och de skriver att skämmande få av producenterna av småhus har koll på U-värdet på de fönster som de säljer. U-värdet är måttet på hur mycket värme som försvinner ut genom fönstret och kan variera mycket mellan olika fönster. Med bra treglasfönster kan man komma ner till riktiga låga värden - och kostnaden tjänar man snabbt in i form av lägre energikostnader.
Miljövänligt och energieffektivt boende är en mycket viktig pusselbit om vi ska kunna ställa om helt till förnyelsebar energi.
1 comment:
Alla nya hus, även passivhus, kommer att belasta miljön negativt, eftersom de medför ett ökat resursanvändande. Kraften borde satsas på att lösa problemen med det befintliga beståndet!
Jag arbetar på ett litet miljöteknikföretag, Chemiclean, som bevisligen kan sänka energianvändningen i befintliga fastigheter med upp till 30% med mycket kort återbetalningstid, normalt mellan 4 och 10 månader. Detta innebär att åtgärden kan ge ett plus redan samma bokslutsår! Eftersom fastighetssektorn står för 40% av energianvändningen i Sverige skulle det således kunna gå att åstadkomma mycket på relativt kort tid. Situationen är liknande för Europa som helhet.
Detta är en kunskap som på intet sätt är fördold; i en av Energimyndighetens egna publikationer efterlyser en av landets verkliga auktoriteter inom området, Akademiska Hus tekniske direktör "mer verkstad och mindre snack" och hävdar att det med relativt enkla medel går att halvera energianvändningen i en befintlig fastighet. Detta borde väcka enorm sensation, men
uppenbarligen är det inga politiker som läser vad energimyndigheten producerar...
Även många bolag är väldigt kallsinniga, eftersom de ändå vältrar över kostnaden för energin på hyresgästerna. Om man vet att det går att sänka energianvändningen enkelt, billigt och miljövänligt och ändå väljer att avstå, kan det inte ses som
annat än ren bekvämlighet...
Att våra politiker ändå framhärdar i att snacka glödlampor, standby-lägen och stadsjeepar beror nog mest på att de värsta energibovarna finns i kommunernas bestånd.
Det är nog så sorgligt att man hellre diskuterar nya passivhus, energiproduktion och forskning, det är betydligt "flashigare". Det är väldigt tydligt att man hellre vill ha rubriker än resultat!
Post a Comment