15 October, 2007

Det är inte kärnkraften vi ska satsa pengar på!

I DN idag går det att läsa att regeringen på torsdag kommer att ta ett beslut som ger svensk kärnkraftsforskning 4 miljoner kronor. Detta innebär att man nu för första gången aktivt går emot resultatet av folkomröstningen 1980. Pengarna kommer att slussas via Vetenskapsrådet och syftar till att ta fram ny kärnteknik och höja säkerheten på de reaktorer som finns idag.

Jag tycker att detta är totalt fel väg att gå. Visserligen så ger kärnkraft inga koldioxidutsläpp, men det kommer likväl aldrig att bli ett förnyelsebart bränsle. Jag anser att Sveriges chans är att satsa de medel man kan på forskning inom framtidens energikällor och på så sätt bli världsledande där. Att investera pengar i något som vi alla är överens om att vi på sikt vill avveckla är att kasta pengarna i sjön.

Och jag vet att det kommer att ropas från flera håll att svensk, säker kärnkraft är bättre än polsk kolkraft. Ja, men för varje krona vi satsar på kärnkraft så kommer vi att kunna satsa en krona mindre på att ta fram energikällor att ersätta kolet med.

Jag vill se ett Sverige där vi satsar på att bli världsledande på morgondagens energikällor - inte på kärnkraft!

No comments: