10 October, 2007

Korta kommentarer runt schweiziska valet

Som sagt så är valrörelsen i full gång här i Schweiz. Det finns fem stora partier, men det handlar inte alls om partipolitik på samma sätt som hemma - här är det i stort sett bara personval som gäller. Dessutom sitter alla de fem stora partierna i regeringen (Bundesrat).

Det har gjorts en del undersökningar och de frågor som är absolut viktigast för schweizarna i valet är miljö/klimat och integrationsfrågor - vilket har märkts i debatten. Die Grüne har gått fram väldigt mycket (på socialdemokraternas bekostnad mestadels) och SVP (schweiziska folkpartiet) har blivit otroligt uppmärksammade också i utlandet för sin aggressiva integrationspolitik.


Det som uppmärksammats mest är kanske valaffischen med tre vita får som sparkar ut ett svart från den schweiziska flaggan och att de vill införa förbud motuppförande av minareter. För mig känns detta otroligt rasistiskt, men ni ska veta att detta är Schweiz största parti, med över 25 % av rösterna. Schweizarna är otroligt patriotiska och SVP vinner otroligt mycket på att de vill "bevara Schweiz schweiziskt". Dessutom finns det väldigt mycket invandrare i Schweiz (även om det mesta är arbetskraftsinvandring) - 20 % i hela landet och i Zürich är siffran med all säkerhet ännu högre.
Detta har givetvis uppmärksammats runt om i världen och SVP har (med rätta) kallats högerextrema både av "New York Times", "El Pais" och ett antal andra större tidningar. Det har skrivits otroligt mycket om detta i schweizisk media och nu är nästan 50 procent rädda för att SVP:s politik ska ge Schweiz dåligt rykte i utlandet. Om det kommer ge något utslag på valresultatet vet man inte ännu.

Mer om valet följer för den som är intresserad av schweizisk politik!

1 comment:

Bonnevier said...

Jag måste säga att den där affischen är rätt skrämmande. Undrar btw om den svarta allelen är recessiv eller dominant, dvs om två vita får kan få ett svart lamm?