27 October, 2007

Nu är jag tillbaka!

Har precis kommit hem från den andra tentan den här veckan och tagit två djupa andetag. Äntligen får man komma tillbaka till vardagen igen. Sjukt skönt när det är maximalt lång tid till nästa tenta. Lovar att jag kommer vara tillbaka här på bloggen ordentligt nu när hetsplugget är slut.

Det ser ut att bli en trevlig helg nu när tentan är avklarad. Larsson från fantastiska LDK-05 sover på mitt golv och är här tillsammans med ett gäng furirer från förra LDK-året. Dessutom kommer kusin Calle till stan i eftermiddag och imorgon ser det väl ut som om IFK Göteborg kommer vinna SM-guld. Även om mitt lagg egentligen är Helsingborg så kan man ju glädjas åt att det blir lute feststämning i stan. Och pojken är ju glad förstås.

23 October, 2007

Only one to go

Suck, då var den första tentan för den här veckan skriven. Ska försöka återhämta mig ikväll, sen blir det att ta nya tag innan nästa på lördag. Då är det ventilationssystem som gäller. Inte illa.

Måste dock erkänna att jag längtar sjukligt mycket till lördag eftermiddag då tentaveckan är över för den här gången och man hinner sova lite igen.

22 October, 2007

Poströster och valdeltagande

Nu finns även valresultaten i svensk media. Noteras ska att Svd skriver om SP som "socialistpartiet", vilket är väldigt spännande eftersom de står mer till höger än de flesta svenska partier. Något annat som är noterbart med det schweiziska valet är att i de största städerna så har extremt många (runt 90 procent i snitt) poströstat. Det märks en stor skillnad i valtradition jämfört med Sverige, antagligen framförallt eftersom de har så många folkomröstningar. Valdeltagandet är av samma anledning lågt, runt 50 procent - vilket ändå är ett framsteg från förra valet 2003.

Positivt är i alla fall att SVP inte verkar ha stigit så mycket att de realistiskt kan kräva fler ministerposter i sjumanna regeringen. I Schweiz sitter alla de fyra största partierna i regeringen.

21 October, 2007

Schweiziska valet i svensk media

Även Svd har skrivit lite om det schweiziska valet och problematiken med främlingsfientlighet och SVP:s frammarsch på sistone.

SVP stora vinnare i schweiziska valet

Som det ser ut nu, på valdagskvällen i Schweiz, så har SVP varit den stora vinnaren. Just nu ligger man på 28,8 procent och är det i särklass största partiet eftersom Socialdemokraterna samtidigt rasade ner under 20 procent. Detta känns som ett stort bakslag med tanke på all den negativa uppmärksamhet som SVP dragit på sig med sin invandringspolitik. Protester både inrikes och utrikes har tydligen inte bitit på schweizarna.

Dock ska väl tilläggas att SVP, till skillnad från till exempel SD, har ett väl utarbetat partiprogram och en lång tradition i schweizisk politik. Och schweizare är tyvärr många gånger otroligt traditionella. SVP vågar säga vad ingen annan säger, och i Schweiz är det okej. Tyvärr.

Come back, Gorbatjov!

"Vi ska slåss om makten, men bara om makten över människors tänkande"

Så sa Michail Gorbatjov då han under en presskonferens idag klartgjorde att han startat en ny politisk organisation med namnet Socialdemokratiska förbundet. Exakt hur Gorbatjov och hans förbund ska verka känns lite oklart, men han klartgjort att de inte kommer att utmana Putin utan istället försöka peka på bristerna i rysk demokrati - något som verkligen behövs.

På något sätt känns det så där fantastisk med politiker med Gorbatjov - först kommer han med sin glasnost och perestrojka 1985 och blir den siste Sovjetledaren, sen kommer han nu när han snart sjunger på sista versen och inser att Ryssland fortfarande mest präglas av korruption - och försöker gör något åt det.

Ett leende sprider sig över mina läppar. Vi behöver mer glasnost i Ryssland.

20 October, 2007

Sex gånger Uggla - varje dag

Vill tipsa alla som känner att för lite saker händer i deras liv (precis som jag känner så här i tentatider) om Magnus Ugglas blogg. För det mesta underhållande läsning - och om inte annat så uppdateras den minst sex gånger om dagen på äkta Alex Schulman manér!

Back to geoteknik.

Energieffektivt boende - en förutsättning för omställning mot förnyelsebara bränslen

Jag har tidigare skrivit om passivhus och möjligheterna med att bygga energieffektiva hus utan uppvärmningssystem. Jag hoppas och tror att fler kommer att inse fördelarna med att lägga ner lite mer jobb och pengar på ett hus då man uppför det om man slipper många av de uppvärmningskostnader som man har idag.

Därför blir jag besviken när jag läser Svd idag och de skriver att skämmande få av producenterna av småhus har koll på U-värdet på de fönster som de säljer. U-värdet är måttet på hur mycket värme som försvinner ut genom fönstret och kan variera mycket mellan olika fönster. Med bra treglasfönster kan man komma ner till riktiga låga värden - och kostnaden tjänar man snabbt in i form av lägre energikostnader.

Miljövänligt och energieffektivt boende är en mycket viktig pusselbit om vi ska kunna ställa om helt till förnyelsebar energi.

Klargörande - jag älskar etanol!

Jag känner att jag måste förklara det jag skrev igår för att unvika missförstånd. Jag menar alltså inte att vi ska sluta köra etanolbilar och använda lågenergilampor. Jag älskar etanol!

Det jag vill säga är att jag är rädd för att vi slänger oss in i det här och alla gör sitt bästa för att rädda miljön. Men när inget har hänt om 10 år så tror jag att många kommer att ge upp. Därför vill jag belysa just det faktum att det kanske tar 50 år innan vi märker resultaten av det som vi gör idag. Och jag uppmanar alla att inte ge upp och fortsätta köra på etanol!

19 October, 2007

Alla ska med - eller dränk Skåne

Jag jobbar hårt för att försöka få folk att få upp ögonen för klimatproblemen. I och för sig så har väl de flesta gjort det i och med diverse kampanjer som har drivits det senaste året. Två saker saknas dock i den allmäna debatten;

- Jag tror inte någon kan förstå omfattningen av det som kommer att hända om vi inte lyckas stoppa det här - och sanningen är att hur mycket etanol vi än tankar våra bilar med och hur många av IKEA:s lågenergilampor som vi lyser upp våra hem med så kommer inget att ändras de närmsta 50 åren. Och om det ska bli bättre ens då måste vi köra enligt sossemantrat "alla ska med" Kina, USA, EU - you name it.

- Förbud funkar inte. Sosseregimen har allt för hårt präntat i människor att det man ska göra är att stifta lagar mot verksamheter som idag är miljöfarliga. Man ska göra tvärt om - uppmunta forskningen att göra dessa verksamheter miljövänliga. That's it. Ingen flygskatt - miljövänligt flygränsle istället.

För att alla skåningar ska få en liten extra kalldusch i det här så står det på svd.se idag hur mycket av Skåne som kan komma att ligga under vatten 2100. Det är bara 93 år dit. Det är våra barnbarn som inte kommer att ha någonstans att bo.

18 October, 2007

Klimat och fred

I och med att Al Gore fick Nobels Fredspris så väcktes frågan från flera olika håll - vad har klimat med fred att göra? Försvarets forskningsinstitut har nu tagit fram en rapport som beskriver hur klimatförändringarna påverkar stabiliteten i världen.

Bland annat tittar man på hur ökenutbredning och höjda havsnivåer kan leda till krig. Inte helt oväntat befaras risken vara som störst vid Afrikas horn, där tillståndet redan idag är ostabilt och en ytterligare ökenbredning givetvis kommer skapa orolighet bland befolkningen.

Denna sorts forskning är relativt ny, men väldigt viktig. En koppling mellan klimatförändringarna och världens säkerhetspolitik kanske är det som kan få herr Bush att reagera - och agera. Det är i så fall minst sagt på tiden.

Aktivt jämställdhetsarbete ger resultat

Här är lite intressant läsning om förskolan Tittmyran i Gävle som blev en rikspolitisk angelägenhet då de började bedriva dagis med genusperspektiv. Artikeln handlar om två ungdomar som gick på Tittmyran i början av 90-talet då man startade verksamheten med genusdagis. Och den visar på det som jag så länge propagerat för och trott på: kön är konstruerade av oss, därför måste aktivt jämställdhetsarbete börja den dagen vi föds - bara då kan det verkligen leda till förändring.

17 October, 2007

Kom igen nu!

Har precis suttit och bläddrat lite i det nya numret av Campus som tydligen är "tidningen för alla som snart ska börja jobba" (vilket känns lite som ett hån för mig som har tre år kvar).

I alla fall så citeras Slitz chefredaktör:

"Den svenska grabbigheten håller på att dö ut"

Tydligen har detta gjort att han försöker tona ner det nakna i sin tidning och satsa mer på mode och intervjuer. Detta eftersom grabbighet givetvis är synonymt med att gilla att titta på nakna tjejer och absolut inte med att läsa långa texter eller vara intresserad av mode. Suck. Men det är ju skönt att han (som tydligen heter Niklas Natt och Dag) har insett det.

Käre Niklas har dock inte lyckats fixa till allt, trots färre nakenbilder. Längre ner på sidan står nämligen att kvinnor tjänar 4300 kronor mindre i månaden än män. Herregud. Vi måste ju komma till skott snart, ta oss i kragen och fixa till det här.

Snack om grabbighet hör hur som helst inte hemma år 2007. När ska folk börja inse att kön är konstruerat och något vi hittat på?

Mona och Ingvar

Mona Sahlin har på sistone pratat vitt och brett om vilket förebild Ingvar Kamprad är, att hon ska träffa honom och att han har bra idéer som kan gynna småföretagarna. Att Kamprad är en lysande förebild med många bra idéer, det betvivlar jag inte. Han är kanske en av mina allra största idoler.

I dagens partiledardebatt tog dock Jan Björklund fasta på två frågor som är väldigt viktiga:

Varför har ägarna till Ikea känt sig föranledda att flytta ägandet av Ikea ut ur Sverige?
Varför har Ikeas framgångsrike grundare känt sig föranledd att flytta ut ur Sverige?

Här någonstans tror jag att vi hittar en av de saker som gör att socialdemokratin aldrig kan leda till ett företagssammare Sverige.

Äntligen, Brynäs!

Skönt med lite lycka då och då. Såg precis att mitt lag, Brynäs vann ikväll med 4-0 över Timrå, och med tanke på att de förlorat de sju senaste matcherna så var det väl på tiden. En match till och Boork hade fått avgå, hur mycket guru han än är i Gävletrakten.

Nu ska det i alla fall sovas. Redovisning av vårt geoteknikprojekt imorgon.

16 October, 2007

"Könskrig"

En av böckerna som jag inhandlade på årets bokmässa är Könskrig som är en feministisk antologi med Tove Leffler och Elin Alvemark som redaktörer. Svd intervjuar idag Leffler om just boken och dess betydelse i feministdebatten.

Jag har bara läst bitar av boken ännu, och även om jag tycker den är bra och har många poänger så får jag knappast den "Upp till kamp"-känsla som jag fick när jag läste till exempel Fittstim. Men jag utlovar en längre redogörelse då boken är utläst.

Höstkänsla

I vanliga fall är jag en sådan som tycker om hösten, speciellt när man kan sitta inne och dricka te i tusen olika smakkombinationer och höra regnet smattra och titta på alla vackra, röda löv överallt. Men idag är allt tråkigt. Göteborg är grått, blåsigt och regnigt. Jag har två tentor nästa vecka och vill helst av allt bara ligga i soffan och hets-titta på vänner och äta gigantiska mängder lösgodis. Jag är dessutom en sån som gillar att gnälla, vilket är en förbannat dålig egenskap.

Med andra ord, nu när jag har fått gnälla av mig lite så känns det mycket bättre och jag kan kanske ge mig ut och springa en runda innan jag tar tag i skolböckerna lite till.

15 October, 2007

Det är inte kärnkraften vi ska satsa pengar på!

I DN idag går det att läsa att regeringen på torsdag kommer att ta ett beslut som ger svensk kärnkraftsforskning 4 miljoner kronor. Detta innebär att man nu för första gången aktivt går emot resultatet av folkomröstningen 1980. Pengarna kommer att slussas via Vetenskapsrådet och syftar till att ta fram ny kärnteknik och höja säkerheten på de reaktorer som finns idag.

Jag tycker att detta är totalt fel väg att gå. Visserligen så ger kärnkraft inga koldioxidutsläpp, men det kommer likväl aldrig att bli ett förnyelsebart bränsle. Jag anser att Sveriges chans är att satsa de medel man kan på forskning inom framtidens energikällor och på så sätt bli världsledande där. Att investera pengar i något som vi alla är överens om att vi på sikt vill avveckla är att kasta pengarna i sjön.

Och jag vet att det kommer att ropas från flera håll att svensk, säker kärnkraft är bättre än polsk kolkraft. Ja, men för varje krona vi satsar på kärnkraft så kommer vi att kunna satsa en krona mindre på att ta fram energikällor att ersätta kolet med.

Jag vill se ett Sverige där vi satsar på att bli världsledande på morgondagens energikällor - inte på kärnkraft!

Sakpolitik med CUF Göteborg

Ikväll drar CUF Göteborg äntligen igång med sina sakpolitiska diskussioner igen. Förra året hade vi sju underbara kvällar då hela det sakpolitiska programmet stöttes och blöttes - vilket även resulterade i en hel del motioner till stämman i Kalmar. Ikväll är det i alla fall demokratikapitlet som står på dagordningen, och jag lovar att rapportera om någon intressant fråga diskuteras lite extra.

Nu är det mer skola som gäller, efter att ha varit i Schweiz i två veckor och med en vecka till tenta så gäller det att ligga. Det finns saker som är roligare än geoteknik, jag lovar.

Äntligen har Björklund fått med Kd på tåget

Nu har Alliansen äntligen enats angående de religiösa friskolorna. Det som framförallt är viktigt är att man nu kommer att kunna stänga de skolor som inte följer de regler som finns. Barn är otroligt lätta att påverka, och att låta dem gå i en skola där skapelseberättelsen lärs ut på biologin istället för Darwins evolutionslära är det samma som att inte ge dem ett fritt val. Tack, Björklund för att du lyckats få fram ett bra lagförslag som alla är med på.

14 October, 2007

Frihet attraherar unga!

Inte mycket hade förändrats i den senaste Sifo-undersökningen, oppositionen leder fortfarande lite över Alliansen - men inte oroväckande mycket.

Något som däremot är oroväckande är att hos ungdomar mellan 18-23 år så leder sosseröran med 60-36, vilket är ett betydligt större problem. Varför attraherar vi inte ungdomar som de på andra sidan gör? Precis som skrivs i Svd:s ledarblogg idag så tror jag att det allra största problemet är att vi har tappat frihetsdiskussionen bland allt prat om jobb och skatter.

Jobb och skatter i alla ära, men det som attraherar ungdomar är mycket sällan facktermer (jag vet att det finns undantag) utan känslor och framtidstro. Jag tror att vi kan vinna otroligt mycket på att föra en öppnare frihetsdebatt, en debatt om människans fria vilja och möjlighet att kunna påverka sina egna liv. Om problematiken med ett land där staten bestämmer hela vägen in i ditt vardagsrum och den underbara känslan av frihet när man sjäv få ta beslut.

Vi måste döda vänsterns känslodrypande "ni vill slå på de som ligger"-klassamhällesprat med vår egen, sprudlande tro på att varje individ kan påverka sitt eget liv.

Om att leva som man lär

Jag vet inte hur länge jag har skrikit mig hes om etanolbilar och förnyelsebara bränslen. Jag har gjort projekt om det i skolan och motionerat om det till stämman. Men aldrig någonsin har jag själv åkt eller kört etanolbil. Skandal kan tyckas, men jag har ju mina anledningar - bland annat så har jag ingen egen bil och åker bara bil typ fyra gånger om året när jag är hemma hos mamma och pappa.

Men idag blev jag av med min etanolbils-oskuld - min morfar har nämligen köpt en alldels sprillans ny flexifuel Saab. Som han dessutom bara kör på etanol. Jag är helt överlycklig och ett extremt stolt barnbarn!

Behöver jag tillägga att den spann som en katt - och att morfar var glad över de 10 000 som vi i Centerpartiet ger till honom för hans investering i framtiden?

"Att nåt så nära kan vara så långt bort"

På onsdag kan Sverige bli klara för EM, efter segern mot Lichtenstein igår är det nära, nära till Schweiz och Österrike nästa sommar. Det känns tryggt. Mer nervös är jag för lottningen senare i höst. Om Sverige får spela gruppspelet i Zürich, Bern, Basel eller till och med Genève så lovar jag att jag kommer vara på plats med svenska flagga i högsta hugg. Wien är däremot långt, långt iväg. Hade verkligen varit sjukt roligt att kunna vara riktigt, riktigt på plats.

Så håll tummarna allihopa, så lovar jag att det finns gott om sängplatser hos oss nästa sommar!

Nu bär det av till Yngsjö för att fira mormors 70-års dag. Ett giganstiskt smörgåsbord ska intas och av erfarenhet vet jag att det kommer att bli till att rulla hemåt efteråt. Mätt som aldrig förr.

13 October, 2007

Underbart, Halvar!


När jag kom hem till mamma och pappa i Hässleholm vid lunch idag, så berättade pappa en sak för mig som gjorde mig riktigt stolt över min släkt. Farfars svåger Halvar, 89 år gammal, har gift sig med Annie-Gerd, 86 år. De gifte sig den 25 augusti, men först i fredags bar det av på bröllopsresa till Rom eftersom Halvar inte ville missa älgjakten. Här och här kan ni läsa om Halvar. Snacka om livsglädje, way to go Halvar!

Den olympiska grundtanken

I samband med oroligheterna i Burma väcktes än en gång kravet på att från svenskt håll bojkotta OS. Magnus Andersson skrev om detta och tog upp det som jag tycker är så viktigt - idrottare är inga politiker. Själva grundtanken och själen i de Olympiska Spelen är just att låta politik och oenigheter vara för en månad och koncentrera sig på idrotten. OS är fredsmäkleri på hög nivå.

Idag skriver svenska FN-förbundets Aleksander Gabelic och Bonian Golmohammadi i Svd om just vikten av att inte bojkotta OS i Kina på ett lysande sätt. Speciellt intressant är just det faktum att kravs ställs på idrottsmännen - samtidigt som både politiker, turister och representanter från näringlivet åker i skytteltrafik till Kina. Innan någon börjar prata om att bojkotta OS tycker jag att man bör fundera över vad man mer borde bojkotta i så fall.

Jag håller med Gabelic och Golmohammadi om att utbildning och medvetenhet hos kineserna är det viktigaste. Och jag hoppas att OS kan bli ett steg mot ett öppnare Kina - utan bojkott!

12 October, 2007

Zürich från luften

På plats igen

Så var man tillbaka i Göteborg igen. Kommer aldrig vänja mig vid hetsdagar som idag: jobba halv dag, kånka väskor, flyga, kånka väskor och packa upp. Mina armar är inte byggda för så mycket väskkånkande.

Ikväll är det Idol, soffan och ompackning. Imorgon Hässleholm. Mormor fyller år på måndag så det blir mega-smörgåsbord på Yngsjöhavsbad på söndag. Det kan man ju bara inte missa.

Saknar alltid Schweiz lite när jag kommer hem; jobbet, lägenheten, katterna, sjön, värmen, tyskan, Jossan och Alperna. Men å andra sidan så saknar man saker i Sverige när man är i Schweiz.

8 förlorade år

Så var det sista dagen på Nobelprisveckan, och dags för Fredspriset. Inte helt oväntat hade de båda pristagarna med miljön och klimathotet att göra. Al Gore och IPCC är värdiga vinnare.

För mig som grät när Al Gore förlorade mot Bush i presidentvalet känns det dock lite bittert. Om han hade fått styra USA i åtta år hade världen definitivt sett helt annorlunda ut. Det är ju inget sammanträffande att Bush var en extrem högoddsare då Fredspriset tippades på Ladbrokes.

Sammanfattningsvis: Jag är glad för Als skull och för att norrmännen uppmärksammade miljön. Jag är förbannad på USA:s totalt odemokratiska valsystem som gjorde att vi fick dras med George W i 8 år.

11 October, 2007

Procentsatser eller jämställdhet?

Råkade stöta på ett inlägg om kvotering på Ung Vänsters blogg. Ett inlägg som främst gick ut på att håna motståndare till kvotering. Och jag blir så trött på denna debatt som aldrig kan få någon vettig nyans från vänsterhåll.

Inte nog med att Ung Vänster har tagit patent på begreppet feminism och gjort det till något som folk sammankopplar med saker som kvotering, tvång och orakade ben. Jag är också feminist, men jag tror på frihet - jag tror på individen och varje enskild människa. Och jag tror att vi aldrig någonsin kommer att kunna skapa en slagkraftig och effektiv jämställdhetspolitik om inte alla är med på det. En av de kanske viktigaste sakerna är att män måste förstå att de tjänar på jämställdhet - de slipper också ur sina stereotypa könsroller och blir fria.

Så var det det där med kvotering. Det kommer aldrig, aldrig, aldrig att lösa problemet. Jag tror inte på procentsatser, jag tror på människor, på förändrade normer och förväntningar, på medvetna föräldrar, på uppmuntran istället för straff. Till skillnad från Ung Vänster så tror inte jag att man skapar ett jämställt samhälle med förbud, regler och procentsatser.

Över min döda kropp att jag skulle ta ett jobb om jag visste att någon annan var bättre lämpad för det. Jag vill inte att staten ska ge mig en enda fördel för att jag är tjej. Jag vill däremot skapa mig mina egna fördelar för att jag är Ida.

Har Horace blivit politiskt korrekt?

Det har varit mycket diskussioner kring den mansdominerade Nobelvärlden och huruvida män värderar mäns jobb högre än kvinnors eftersom de kan identifiera sig bätte med det. Detta diskuterades bland annat i morgonsoffan hos SVT i måndags. Och nu, efter en vecka med manliga Nobelprisvinnare så kom äntligen den där kvinnan - Doris Lessing fick Nobelpriset i litteratur.

Och inte nog med att Lessing är kvinna - hon är även skrivit ett av de mest betydelsefulla feministiska verken, The golden notebook (1962). Även om Lessing inte själv kallar verket feministiskt så är det en otroligt komplex bok som både berör könskampen och det politiska klimat som fanns i Europa under 1960-talet.

Kvinna och feminist - är du sjuk Horace?

SVP går framåt

Som ett brev på posten publicerades idag resultatet av den senaste SRG-valbarometern här i Schweiz. Och otroligt nog så fortsätter SVP att plocka röster och har nu nått rekordsiffror - 27.3 % av rösterna, vilket är minst sagt skrämmande med tanke på deras främlingsfientliga propaganda.

SP (socialdemokraterna) går knappt tillbaka och ligger nu på 21.7 %. FDP (liberalerna) och CVP (kristdemokraterna) tampas i mitten med 15.5 respektive 15.4 %. Die Grüne ligger på 10 procent och deras framgångar verkar ha mattats lite.


10 October, 2007

Köttfrossa

Jag har alltid sett mig själv som lite hobbyvegetarian, som undvikit kött när det varit möjligt. Mest för miljöns skull, men även för att jag inte riktigt gillar kött. Men idag testade jag fyra nya sorters kött när jag, Andreas, Raphael och Josefine var på mexikansk restaurang och åt fajitas.

Mina fyra nya köttsorter är: krokodil, struts, bläckfisk och känguru.

Korta kommentarer runt schweiziska valet

Som sagt så är valrörelsen i full gång här i Schweiz. Det finns fem stora partier, men det handlar inte alls om partipolitik på samma sätt som hemma - här är det i stort sett bara personval som gäller. Dessutom sitter alla de fem stora partierna i regeringen (Bundesrat).

Det har gjorts en del undersökningar och de frågor som är absolut viktigast för schweizarna i valet är miljö/klimat och integrationsfrågor - vilket har märkts i debatten. Die Grüne har gått fram väldigt mycket (på socialdemokraternas bekostnad mestadels) och SVP (schweiziska folkpartiet) har blivit otroligt uppmärksammade också i utlandet för sin aggressiva integrationspolitik.


Det som uppmärksammats mest är kanske valaffischen med tre vita får som sparkar ut ett svart från den schweiziska flaggan och att de vill införa förbud motuppförande av minareter. För mig känns detta otroligt rasistiskt, men ni ska veta att detta är Schweiz största parti, med över 25 % av rösterna. Schweizarna är otroligt patriotiska och SVP vinner otroligt mycket på att de vill "bevara Schweiz schweiziskt". Dessutom finns det väldigt mycket invandrare i Schweiz (även om det mesta är arbetskraftsinvandring) - 20 % i hela landet och i Zürich är siffran med all säkerhet ännu högre.
Detta har givetvis uppmärksammats runt om i världen och SVP har (med rätta) kallats högerextrema både av "New York Times", "El Pais" och ett antal andra större tidningar. Det har skrivits otroligt mycket om detta i schweizisk media och nu är nästan 50 procent rädda för att SVP:s politik ska ge Schweiz dåligt rykte i utlandet. Om det kommer ge något utslag på valresultatet vet man inte ännu.

Mer om valet följer för den som är intresserad av schweizisk politik!

09 October, 2007

Schweiziska valet - klockrent citat

Det drar ihop sig till val i Schweiz, och det är verkligen valkampanj av stora mått här just nu. Jag ska kommentera det lite mer när jag får tid, men jag måste bara dela med mig av ett citat som jag läste i "20 Minuten", schweizisk gratistidning imorse.

I Schweiz är debatten om att sänka rösträttsåldern till 16 år ganska het, och en kanton har redan gjort det. En förespråkare för sänkt rösträttsålder fick frågan om inte 16-åringar är för omogna och för lite politiskt intresserade för att få rösta, varpå hon svarar:

"Sen när har intelligens och politiskt intresse blivit ett krav för att få rösta?"

Och visst är det så.

04 October, 2007

Bildbevis på kapitalismens överlägsenhet

Det har basunerats ut i världens alla medier de senaste dagarna - bildbeviset på kapitalismens överlägsenhet. Korea är fascinerande, det är ett land, en kultur, en befolkning. På en generation har två olika politiska system gjort dem till varandras motsatser. Kommunism mot kapitalism, fattigdom mot tillväxt, nord mot syd. Och bilden säger allt; beige pyjamas mot svart kostym, 80-tals glasögon mot slips, nord mot syd.


Ett fredsavtal länderna emellan är givetvis ett första steg på väg. Men det är så mycket som behövs, framförallt måste Kim Jong-Il en gång för alla börja se till sitt folks bästa och inte vara nöjd bara han får årgångsviner och DVD-filmer till residenset i Pygongyang.

Nu är i allafall beslutet taget (enligt Aftonbladet) att länderna ska skicka en gemensam hejarklack till OS i Peking nästa år. Det gäller att ta de viktigaste besluten först.

02 October, 2007

Rädda sossar

Det känns på något sätt som om Göteborg, den härliga arbetarstaden, har blivit sossarnas riktiga högborg. Här har man kvar makten, men Göran Johansson som enväldig härskare. Livrädda är man dock, speciellt nu när Centerpartiet startat en avdelning på självaste Avenyn. Denna rädsla tar sig främst uttryck i form av smustkastning och allmänt hån av landsbygden. Andreas Ljungkvist och Marie Wickberg har skrivit mer om detta fenomen.