05 March, 2009

Bygglov för pariserhjul men inte för solceller?

Göran Johanssons ständiga närvaro i Göteborgs politiken är uppenbarligen inte slut i och med hans avgång. Idag kan man läsa på GP:s hemsida om det 60 meter höga och 275 ton tunga pariserhjulet som nu är på väg till Göteborg från Brisbane i Australien för att sättas upp vid Operahuset.

Rickard skriver också om detta och reflekterar lite över den galenskap det här är på alla sätt och vis. Den demokratiska förankringen är urdålig, men framförallt visar detta beslut på orimligheten i sossarnas sätt att styra Göteborg. Samtidigt som ansökningar om att sätta upp solceller på taket avslås så är det tydligen inga problem att slå upp denna enorma London look a like mitt i stan. Det är väl ingen hemlighet vad jag föredrar att kommunstyrelsen i Göteborg fokuserar på. Att hjulet dessutom fraktas över halva jordklotet och har någon typ av klimatanläggning som känns aningen överflödig i Göteborg där man fryser 355 dagar om året gör ju inte saken bättre. Men pariserhjulet har gondoler med tak, det lär ju skydda mot regnet i alla fall.

En sak är klar i alla fall, sossarna kommer få svårt att använda argumentet att det saknas pengar. Kalaset kommer att kosta 22 miljoner om året i leasingavgift.

Mer kan man läsa här, här och här.

3 comments:

gardebring said...

Jag gillar pariserhjulet. En klar go på den om det vore upp till mig. Däremot är det väl lite mer tveksamt att det verkar vara stadens pengar som läggs på det. Sådana här saker ska i huvudsak bekostas av privata aktörer. Sedan har du naturligtvis rätt i att det är märkligt att man inte får sätta upp solceller...

Ida Karlsson said...

Pariserhjul är fina. Men man kan ju bli lite trött när man ser hur saker prioriteras ibland. Och vi har ju faktiskt redan Liseberg, jag tycker att ett 24 meter högt pariserhjul räcker gott och väl ...

Anonymous said...

Först och främst bekostas det ju inte av kommunen... för det andra är det inte permanent, för det tredje ska det förankras i byggnadsnämnden, d.v.s. politisk förankring innan det byggs. Alltså förstår jag inte riktigt vad du menar med att Göran kör sitt eget race? Han presenterar ett förslag från två företag som han representerar om att få sätta upp ett stadshjul - sen att GPs artikel inte ger en rättvis vinkling är ju bara dålig journalistik.