04 May, 2009

En långsiktig plantskola - (C) borde vara glada!

Kom hem till Göteborg efter en fantastisk stämma i Östersund klockan sex i morse. Har sovit några timmar, förberett en tvivelaktig presentation och framförallt förundrats över vår genomslagskraft i media det senaste dygnet. Positiva och kritiska röster blandas, men det allra mest läskiga är ledaren i Östersundsposten.

Anna Stjernström frågar sig vilken politik som gror i ungdomsförbundet, och om Centerpartiet ska vara glada eller inte över att CUF nu ökar i medlemstal - med tanke på vilket politik som drivs. CUF är på väg framåt, och med en mer liberal och långsiktig miljöpolitik än någonsin. Det handlar om hållbar utveckling - miljömässig, social och ekonomisk i alla delar av världen och inte bara ett bevarande om det svenska jordbruket.

Anna Stjernström sågar båda de beslut som jag motionerade om drev igenom på stämman - en positiv inställning till GMO och avskaffning om elcertifikaten - som kortsiktiga. Jag vill hävda motsatsen å det starkaste. Vi måste börja titta både utanför Sverige och längre än de närmaste 50 åren.

Om vi börjar med GMO, så ska sägas att GMO givetvis ska kontrolleras och att aktiv forskning ska fortsätta att göra grödorna ännu bättre. Men det som är viktigt är principen att vi nu har besultat att vi är positiva till GMO - det är otroligt viktigt när konkurrensen om odlingsbart land ökar och det blir fler och fler magar att mätta i världen. GMO kan anpassas till salta, torra och näringsfattiga jordar och ge högre avkastning i fattiga delar av världen. GMO tillsammans med punktbevattning och punktgödning är en del av framtidens hållbara jordbruk.

Vidare till elcertifikaten; det är svårt att kortfattat beskriva bristerna med systemet. Men framförallt handlar det om långsiktigheten (som ironiskt nog är det som kritiseras i ÖP:s ledare ovan). Det handlar om att det inte kommer att räcka med biobränslen, vattenkraft och vindkraft som är de energislag som premieras med dagens system. Det handlar om att det inte räcker med pengar till forskning och utveckling. Och i slutändan handlar det framförallt om hur man skapar en marknad och hur man utvecklar teknik som inte är ekonomiskt effektiv - som till exempel solceller. Vi behöver ett system som ska skapar en efterfrågan så att dessa tekniker kan bli billigare - titta bara på Tyskland där solceller nu produceras i betydligt större skala än i Sverige.

Jag vill även poängtera att elcertifikatsystemet inte bara ska tas bort, utan ersättas med en inmatningslag liknande den i Tyskland. Och på så sätt skapa incitament till ytterligare teknikutveckling.

Jag tycker att ledarskribenten på ÖP ska fundera en gång till innan hon anklagar CUF för att tänka kortsiktigt och inte förstå vad som krävs av entreprenörer som vill producera förnyelsebar energi - för det är just det vi gör!

Mer om stämman kan bland annat läsas på Magnus (som enhälligt omvaldes till ordförande) blogg.

No comments: