29 September, 2007

Bokmässans skörder

Fick med mig fem böcker hem från bokmässan. Lovar att ge mitt utlåtande då de är färdiglästa (tiden för detta kan variera mellan två dagar och två år). En salig blandning blev det i alla fall:

Kyoto och fjärilarna - en klimatthriller av Lennart Ramberg. Klimatdebatten ur en annan synvinkel har man sagt. Vi får väl se.

Våld, en historia av kärlek - av Joyce Carol Oates, en av favoritförfattarna vars språk är så underbart att man nästan tappar andan i vissa av hennes böcker. Läs Blonde!

Montecore, en unik tiger - av Jonas Hassen Khemiri. Är sjukt nyfiken på honom. Har liksom legat i min "läsdvala" medan han har slagit igenom.

Ett tal till min systers bröllop - av Linda Skugge. En av dem som väckte mitt feminismintresse med Fittstim för sådär jättelängesen, kan fortfarande inte låta bli och läsa hennes böcker. Brukar bli sådär härligt, upplyft förbannad.

Könskrig, hur vi delas upp och hur vi hör ihop - samlingbok med flera olika skribenter, kända och okända. Spännande.

Sowieso, nu ska jag återgå till packning. Schweiz imorgon. Underbart. Kanske kan jag redogöra för en av böckerna när jag kommer hem om två veckor.

Daugava

"mina ögon för blöta
för att orka göra epilogen rättvis
jag orkar inga fler ord
inga krafter för en vacker utgång"


Winnerbäck, lika poetisk och underbar som alltid. Hoppas på att kunna vara på plats när han spelar i Göteborg senare i oktober. Kommer aldrig glömma första gången jag såg Winnerbäck live. Kärlek vid första ögonkastet.


"jag skulle kanske leta upp nån yngre
som en fjäder i hatten
det skulle bli för tomt om ingen fanns där
som värmde mig i natten
men jag skulle aldrig ha tålamod nog
att bli förstådd
ingen känner mig
så väl som du
jag skulle fastna i min ensamhet igen
om du lämnade mig nu"

28 September, 2007

Bror, Schweiz och bokmal i exil

Full fart framåt. Idag fyller lillebror (som nu är stor) 20. Big day. Detta ska givetvis firas. Sen är det massor som ska skrivas till vår underbara tidning Verto. Glöm inte att söka till Redaktionsrådet! Vi behöver fler engagerade, taggade CUF:are med pennan i högsta hugg!

På söndag sedan så bär det av ner till det förlovade landet, Schweiz, igen. Underbart att få uppleva lite höst där nere, få jobba lite och träffa alla underbara vänner igen! Två veckor kommer jag och Andreas vara där nere innan vi kommer tillbaka till Sverige igen och får bita i det sura äpplet efter att ha försakat skolan i två veckor. Men vad gör man inte för att få ytterligare några fina, schweiziska idéer att sätta tänderna i under CUF Göteborgs sakpolitiska diskusionskvällar under hösten.

Jag vågar nästan utlova minst en ny Schweiz-motion till nästa stämma ..

Sist men inte minst så är det ju även bokmässa i Göteborg i helgen, så där mysigt och höstigt. Speciellt för mig som är lite av en bokmal i exil. Älskar böcker, men har för lite tid. Dessutom har Chalmers förstört det där med bokglädje för mig nu. De roligaste böckerna jag har läst de senaste två åren har handlat om byggnadsmaterial och geoteknik. Men inspiration behöver man alltid och därför ska jag ta mig tid att gå runt och mysa lite på svenska mässan i helgen.

25 September, 2007

Det gäller att samla makt

I helgen samlades närmare 100 CUF:are i Göteborg på den återuppstådda maktsamlingen, jag skriver om detta på CUF Göteborg blogg.

Tack alla ni som var med och förgyllde helgen!

24 September, 2007

Straffade pappor behöver individuell föräldrarförsäkring

DN Debatt tar man upp ett problem som jag flertalet gånger tryckt på i debatten om den individuella föräldrarförsäkringen - nämlingen det faktum att inte bara mammor förlorar på att föräldrarförsäkringen ser ut som den gör idag. Alla förlorar på att inte dela försäkringen lika mellan vårdnadshavarna:

Mamman - för att hon förväntas vara hemma och därför ses som "en dålig mamma" om hon väljer att gå tillbaka till jobbet tidigare än genomsnittnet. Och få saker är mer föraktat av samhället än dåliga mödrar. På det sättet kommer kvinnor alltjämt att ligga steget efter män vad gäller både löneutveckling och karriärsmöjligheter.
Pappan - för att han förväntas satsa allt på jobbet och inte vara hemma längre än maximalt två månader med sitt barn. En man som prioriterar familjen före jobbet är knappast attraktiv hos chefen då det kommer till befordran och löneökningar.
Barnet - ett barn har rätt till båda sina föräldrar. Att ge ett barn 20 % pappa och 80 % mamma är det samma som att låta det växa upp med stereotypa könsroller från dag ett.

Givetvis är det här otroligt komplext, och i grund och botten så grundar sig problemet i de för
väntningar som samhället ställer på oss utifrån kön. Men att förändra dessa normer och värderingar tar otroligt lång tid. Jag tror på frihet och jag tror på köksbordsdemokrati, men detta är en sak som kan göra så otroligt mycket för jämställdheten, för kvinnors löneutveckling och möjligheter på arbetsmarknaden och för uppluckringen av våra stereotypa föreställningar av män och kvinnor att jag tror att det är värt det.

Kvinnor förtjänar en rättvis chans på arbetsmarknaden, utan krav från samhället och utan att det viskas om hennes dåliga moderskap bakom ryggen på henne. Män förtjänar att få vara hemma med sina barn, utan att kallas toffel av sina manliga kollegor och utan att diskrimineras av sina arbetsgivare. Men detta händer inte av sig själv, och det händer inte över en natt om vi inte gör något.

En individuell föräldrarförsäkring är rätt sak att göra.

Grön Ungdom på hal is

Magnus Andersson har idag publicerat ett synnerligen intressant (och skrämmande) inlägg på sin blogg, där han berättar att Grön Ungdom går samman med Revolutionär Kommunistisk Ungdom, Syndikalistiska Ungdomsförbundet, Ungsocialisterna och Ung Vänster och kampanjar mot Alliansens skolpolitik.

Läs Magnus blogginlägg här.

16 September, 2007

Underbar, idésprudlande helg!

Jag är så glad att vi äntligen har kommit igång med Cityakuten! En kampanj som det har pratats om sedan jag gick med i CUF (och innan det också, har jag nu fått veta). I princip kan man sammanfatta kampanjen med att vi vill göra Göteborg till en bättre stad att bo i, på alla möjliga sätt och vis men främst enligt våra fyra kampanjpunkter:

1. Trafikmagasinet - bygg ut och förättra kollektivtrafiken, bilfrizon i Göteborg innanför Vallgraven och på Avenyn, trängselavgifter ..
2. Mitt i naturen - skapa en nationalstadspark i Göteborg, förbättra luften, fler soptunnor, schweiziskt sopsorteringssystem ..
3. Bygglov - bygg mer, förtäta city, individuell betalning av el, värme och vatten, bygg miljövänligt, marknadshyror ..
4. När och fjärran - gör Göteborg till en Fairtrade City!

Jag är otroligt stolt över vår kampanj, som i många avseenden rör precis de punkter som jag intresserar mig mest för i politiken och som jag även sitter och tragglar i skolan varje dag med byggande och miljö.

Helgen inleddes med en kick-off dag på Scandic under lördagen då vi hade bjudit en rad olika föreläsare bland annat från Trafikkontoret, Västsvenska Industri- och handelskammaren och Fairetrade. Dessutom kom även Magnus Andersson och pratade om miljövänligt byggande och marknadshyror och Andreas pratade om det så omtalade sopsorteringssystemet i Zürich. Det var en otroligt lyckad dag med god uppslutning och mycket engagerade frågor och diskussioner.

Under söndagen så var vi mer utåtriktade och delade ut flygblad och annat smått och gott i Brunnsparken. Då hade vi dessutom fin-fint sällskap av Johan Pettersson och Ida Karlsson från Förbundsstyrelsen.

För att sammanfatta denna fantastiskt inspirerande helg så vill jag tacka alla underbara medlemmar i Göteborg, vi kan bli hur bra som helst, och jag tror att folk i Göteborg börjar märka vilka vi är och att vi verkligen bryr oss om att Göteborg ska bli en bättre stad för alla som bor här. Ni är guld värda, allihopa!