Idag hade vi en ny diskussion i vår studiecirkel om det sakpolitiska programmet, denna gången om skolpolitik. Givetvis kom skolminister Jan Björklund och hans förbud mot elevmajoriteter i skolstyrelser. Du kan läsa artikeln io DN här.
Jag tycker att det är en fullständigt absurd argumentation som Björklund för - att elever ska ha rätt att själva påverka sin utbildning borde vara en självklarhet, och elevmajoritet i skolstyrelserna är spjutspetsen på en välfungerande elevdemokrati. Att, som Jan Björklund gör, ta för givet att lärare och rektorer skulle fatta bättre beslut på grund av att de är utbildade känns som en idiotförklaring av eleverna - som definitivt är gamla nog att ta den här formen av beslut när de går i gymnasiet.
Dessutom finns flera exempel på där både elever, lärare och utbildningsledare tycker att försöket har fungerat mycket bra, och det är minst sagt omyndighetsförklarande mot dem att ta ifrån dem deras bestämmanderätt i den här sortens frågor. Ett beslut om hur skolstyrelserna ska vara uppbyggda måste kunna tas på lokal nivå, och inte av Jan Björklund och regeringen. Det är min fulla övertygelse att ingen vet bättre hur situationen ser ut i den enskilda kommunen än de som bor och verkar där. Makten måste flyttas närmare människorna, och det här förslaget är inte annat än ett klassiskt exempel på överförmyndari där, i detta fall Jan Björklund, anser sig veta bättre än de som beslutet faktiskt berör.
Läste också att Fredrik Reinfeldt säger nej till att höja bensinskatterna, inte särskilt förvånande - men likväl tråkigt. Jag är övertygad om att höjda bensinskatter är ett nödvändigt ont för att vända den negativa miljöutveckling som accelererat de senaste åren. Det kanske är en negativ människosyn - men jag tror att de flesta människor drivs mer av pengar än av principer. Därför skulle en högre bensinskatt dels leda till att fler använder sig av olika alternativ, som kollektivtrafik och etanoldrivna bilar, dels till att anslagen till forskning om förnyelsebar energi skulle öka ytterligare.
Ni kan kanske tycka att det är lätt för mig att säga, som bor mitt i Göteborg och har tillgång till kollektivtrafik dygnet runt, men jag tror att allt börjar med den enskilda individen. Även om man kanske inte har möjlighet att alltid åka kollektivt eller har råd med att köpa en etanoldriven bil, så kanske man väljer en mindre, bränslesnålare bil och framförallt tänker efter en gång extra innan man tar bilen korta sträckor då man egentligen hade kunnat ta cykeln.
Kort sagt; skrota förbudet mot elevmajoritet i skolstyrelserna och höj bensinskatten. Nu.
No comments:
Post a Comment