Igår tog Centerpartiet i Göteborg beslut om att gå ut med ett uttalande mot den omtalade FRA-lagen. Uttalandet finns att läsa här nedan:
"Tisdagen den 17 juni väntas riksdagen rösta igenom propositionen En anpassad försvarsunderrättelseverksamhet – i folkmun kallad FRA-lagen eller Lex Orwell.
Försvarets radioanstalt (FRA) föreslås få utöka sin signalspaning till att även inkludera trafik i kabel för att kunna möta tekniska förändringar och utöka möjligheterna att spana på allt som innefattas under det vida begreppet ”yttre hot”.
Övervakningen kommer att ske medelst automatisk sökordsteknik, där kopior av alla meddelanden som uppfyller särskilda kriterier kommer att sparas för manuell kontroll av myndighetens personal. Lagförslaget omfattar bara trafik som korsar landets gränser, men då en stor del av trafiken går via utländska servrar kommer merparten av den svenska Internettrafiken ändå att avsökas. Avlyssningen kommer att ske i preventivt syfte, utan att någon misstanke om brott föreligger.
Vilken nytta de föreslagna återgärderna kommer att ha kan ifrågasättas. Personer med onda avsikter lär kryptera sina meddelanden eller sköta sin korrespondens via reguljär post (vilken ännu är fredad från statlig granskning.) Kvar blir den vanlige medborgaren.
Vi anser rätten till privatliv vara en av grundbultarna i det demokratiska samhället och denna syn återfinns i det Öppenhetsmanifest som partiet antog våren 2006 och några månader senare gick till val på. Vi inser också att övervakningen i slutändan kommer att skötas av människor, med de risker som detta för med sig. Det saknas inte exempel på hur övervakningsmöjligheter har missbrukats och databaser läckt. Målen för förslaget är som redan påtalats vaga, och det finns även risk för ändamålsglidning. Regeringens proposition kan dessutom komma att äventyra meddelarskyddet, då inga garantier kan ges att anonyma uppgiftslämnare inte fastnar i FRAs filter.
En av de centerpartistiska förbättringar som anförts till den nya propositionens försvar är den kontrollstation som inrättas för att efter några år granska hur lagen har fungerat. Det torde dock inte vara någon nyhet att när politiska åtgärder väl har implementerats så tenderar de att vara svåra att rulla tillbaka.
De vackra orden i Öppenhetsmanifestet blir inte så mycket mer än just vackra ord på ett papper om inte visionerna avspeglas i sakpolitiken. Det är med besvikelse vi nu ser hur vårt eget parti är delaktigt i införandet av en integritetskränkande lagstiftning av detta slag och vi har full förståelse för det missnöje som många väljare uttrycker inför tisdagens votering.
Ett centerpartistiskt ”JA” den 17 juni kommer att undergräva partiets trovärdighet i integritetsfrågor och vi uppmanar därför riksdagsgruppen att tygla övervakningsivern och låta partipiskan vila."
No comments:
Post a Comment